09 november 2022

Onderweg naar hier kwam de verjaardag van Sinterklaas ter sprake. Die viel eigenlijk niet op 5 maar op 6 december, beweerde Klaas. Ik gaf hem gelijk en vertelde dat feesten in het verleden de avond ervoor begonnen, zoals Kerstavond de avond voor de eerste kerstdag was. Ik vertelde niet dat die datum niet zijn geboortedag was, maar zijn sterfdag. Ik heb begrepen dat Klaas zijn geloof in de heiligman afgelopen zomer is kwijtgeraakt, en ook Liesje verkeert niet langer in die vaak gelukzalige en soms beangstigende waan, maar Tommie van vier nog wel. Dat is een opmerkzaam jongetje met hele goede oren, dus kon ik maar beter niet over een gestorven Sint beginnen, maar een naamdag durfde ik wel aan.
Volgende week is Klaas jarig en ik vertelde dat er ook mensen zijn die hun naamdag vieren, de dag die behoort bij de persoon die bij uitstek de drager is van de naam die jij draagt. Dat was in het geval van Klaas en alle andere Klazen in de wereld dus 6 december.
‘Wat is mijn naamdag dan?’ wilde Liesje weten. Daar kon ik, optrekkend en kort daarna weer afremmend tussen twee stoplichten, niet zo gauw antwoord op geven en toen het wel kon, dachten we er even niet meer aan. Maar weer wel toen ik de kinderen thuis had gebracht en we even moesten wachten tot er een paps of mams zou arriveren. Toen had ik tijd om het even op te zoeken in mijn zakencyclopedie. Ook Liesje werd het erg makkelijk gemaakt: haar naamdag valt de dag na haar verjaardag.
Nu wilde Tommie ook een datum horen. Dat lag gevoeliger. Want bij welke Thomas moest ik te rade gaan? Gelukkig kwam papa net binnen en die kon vertellen dat we vooral aan Thomas van Aquino moesten denken. Zo kon ik Tommie even later vertellen dat zijn naamdag 28 januari is. Ik vond het sneu dat ik juist een kleuter moest opzadelen met deze datum zonder handvatten, want waarin onderscheidt die van andere data? Er valt in de wijde omtrek van Tommie niets te vieren of te gedenken op die dag. Ik zou hem kunnen bemoedigen door te zeggen dat het bij Aquino om een geboortedatum gaat en niet om zijn sterfdatum, maar dat leek me toch niet zo handig.
Ik zocht mijn eigen naamdag even op, maar ook dat blijkt een soort 28 januari, dus ik weet nu al niet meer op welke datum ik uitkwam.
Vandaag kreeg naamdag nog een andere betekenis. Om acht uur werden we verblijd met een telefoontje van de jongste. Zij was die nacht bevallen van een dochter. Alles was goed gegaan. We werden geïnformeerd over gewicht, lengte, aantal vingers en ademhaling, alleen een naam, nee, die was er nog niet.
Ja, er hadden twee namen klaar gelegen. Een van die twee zou het worden, maar toen de kleine er eenmaal was, vielen die af. Het kind slaapt goed, ook het drinken lukt al aardig. Maar een naam om naar te luisteren is er nog niet.
De geboortedatum is bekend en daarmee ook de datum waarop het kind straks haar verjaardag zal vieren. Daarmee weten we dus dat de naamdag van het kind een of twee dagen daarna is en zo krijgt het woord naamdag er een betekenis bij: de dag waarop je je naam krijgt.
PS Intussen weten we meer.