Het Utrechtpad kreeg een vervolg van Wijk bij Duurstede naar Valkenheide. Je vindt een stukje erover in de rubriek Tijdens de wandeling.
Een modderige fotoreportage laat zien dat het echt waar is.
Het geplande vervolg kreeg dankzij de sneeuw een wending. Vanwege aan- en afvoer was het handiger om een traject tussen onze wooplaatsen te kiezen. Daarom liepen we op 10 februari van Den Dolder naar Amersfoort. Ik schreef over de sneeuw en verwijs daarvoor op nieuw naar Tijdens de wandeling.
En weer foto’s, nu met veel sneeuw.
Op de foto van de maand reed er net intercity langs. Ik heb het effect van ultradunne stuifsneeuw naderhand wel een beetje aangezet.
Nog meer besneeuwde foto’s vind je in de serie over twee kortere wandelingen langs Utrechtse singels en grachten.
Och Heden weet niet van ophouden.
Binnenkort komt in In Poësis 250 eraan. Ik pik even de link op van de laatste:
1279-in-poesis-247-van-adrichem. Dat is een beetje vreemd, want nummer 248 had er al op moeten staan. Zeker vertraagd bezorgd vanwege de sneeuwval.
Nieuws januari 2021
Op 28 november maakte Aat en ik een begin met het Utrechtpad door vanaf het Domplein naar Werkhoven te lopen. Ik noem het Utrechtpad, maar kan het ook hebben over Het Kromme Rijnpad, want ook de tweede wandeling, naar Wijk bij Duurstede volgt deze rivier.
Op 9 januari liepen we het tweede stuk. Foto’s van deze wandeling onder aangename omstandigheden vind je op de site.
Ook maakte ik daarover een stukje voor de rubriek Tijdens de wandeling.
Daarmee verdwijnt de rubriek Naar Kerst, inclusief inhoud. Tot december 2021.
Och Heden gaat gewoon door.
En dat geldt ook voor In Poësis. Ik pik even de link op van de laatste:
Link.
Nieuws november 2020
Alleen ’s nachts viel er wat regen; overdag hadden we prachtig herfstweer. Alleen voor de foto van de maand regende het eventjes. Genomen bij de eendenkooi van Hoorn op Terschellling.
Van het weekje Terschelling vind je een fotoserie op de site: Fotoserie
De geplande wandeling met Aat ging niet door. Jammer.
Dat geldt ook voor een herdenkingsconcert voor Wout van Veen en voor het Geestdriftfestival.
Och Heden trekt zich daar niets van aan.
En al dreigt Liter ten onder te gaan, voorlopig schrijf ik nog wekelijks een In poësis. Zojuist een punt gezet achter 235. Op de site, zie ik, staat nummer 234 als laatste. Er klopt iets niet met de telling.234-vestdijk
Nieuws september 2020
Voor de foto van de maand kon ik terecht bij ’t Zandt, eindpunt van een etappe van het Kustpad.
Op 4 en 5 september liepen we twee dagen, van Warffum naar Vierhuizen en vandaar dus naar ’t Zandt. Je vindt een fotoverslag in twee series en in de rubriek Tijdens de wandeling kom je er twee stukje over tegen.
De rubriek Och Heden gaat door en weet nog van geen ophouden. Met onder ander aandacht voor de Achterhoek.
In de rubriek In Poësis houd ik me in september bezig met Emily Dickinson. Die heb ik te lang genegeerd. Dit is het eerste stukje: Emily Dickinson.
Nieuws augustus 2020
De foto van de maand werd gemaakt op de dijk van Lelystad naar Enkhuizen tijden een fietstocht.
Die fietstocht laten we luisteren naar de naam Limes Proloog 2020. Henk en ik wilden daaraan dit jaar beginnen daar een eind de Rijn stroomopwaarts te volgen. Dat ging door het coronagedoe niet door. In plaats daarvan slingerden de we wat door het Midden-Nederland, eerst om elkaar te ontmoeten, daarna om toch het Nederlandse deel van de route alvast af te leggen. De fotoserie doet daarvan verslag. De route? Lelystad, via Enkhuizen en Schermer naar Katwijk. Vandaar naar Millingen aan de Rijn en ten slotte nog een krul over de Veluwe.
Van Nieuw-Zeeland een tweede serie bomen - bloemen - planten uit 2019
De rubriek Och Heden gaat door en weet nog van geen ophouden. Je leest er onder andere over de fietstocht.
Net als de rubriek In Poësis. Zoals deze: 1239-in-poesis-220-bloem.
Aat en ik lopen een paar dagen door het noorden van Groningen, van Vierhuizen naar Warffum. Zie daarvoor de fotoserie.
En de stukjes Tijdens de wandeling.
Nieuws juni 2020
De foto van de maand is een jaar oud, gemaakt tijdens een fietstocht door Thüringen: De Herderkirche in Weimar, waar ook Luther op de kansel stond. Ook is er fraai altaarstuk van Lucas Cranach te vinden.
De kleuren van de site zijn veranderd. Volgens Aat zijn dit de kleuren van zomer 2020. Ik spreek hem niet tegen.
Van Nieuw-Zeeland een tweede serie bomen – bloemen – planten uit 2019
Maar de rubriek Och Heden gaat gewoon door nog van geen ophouden.
Verder bel ik regelmatig een Tuindorpkerker en stel ik een vijftal vragen waarvan de reacties op de site komen van de kerk.
Nieuws maart 2020
In Nieuw-Zeeland maakte ik veel foto’s. Ik kom er amper toe ze helemaal te verwerken. Deze keer volgt een derde serie van de reis. Het gaat om Bomen, bloemen en planten. De meeste foto’s werden genomen in de botanische tuin van Christchurch. Ik heb ook een paar eerdere foto’s meegenomen, van Waiheke.
Dit is nog maar deel I van deze florale serie, want we zijn nog maar aan het begin van de reis en er komt nog wel het een en ander.
De foto van de maand. Met onze dochter, haar geliefde en hun kinderen waren we een paar dagen op Jackett Island, een vrijwel onbewoond eilandje aan de noordkant van het Zuidereiland. Een paradijs. De foto daar gemaakt. De eigenaar van het huis waar we verbleven hees voor ons de Nederlandse vlag, maar het is echt Nieuw-Zeeland.
Het jongetje onder de vlag is onze driejarige kleinzoon. Wat was die daar in zijn element! En niet alleen hij.
Aat en ik vervolgden onze weg over het Kustpad onder heel andere omstandigheden. Op de dag van het korte stukje naar Lauwersoog was het weer kil en grauw.
De tweede dag was veel aangenamer, met veel licht en er was iets zachts in de lucht.
Ook dat leverde foto’s op, Van Lauwersoog naar Vierhuizen, en een stukje: ‘Door de bomen het licht zien.
De rubriek Och Heden rolt onverdroten door.
Dat geldt ook voor de rubriek In Poësis. Een paar keer plukte ik gedichten uit de bundel ‘Inzake dit huis’ van Hester Knibbe. Morgen ga ik aan de slag met poëzie van Kees van Domselaar.
Nieuws februari 2020
In oktober en november waren Mente en ik andermaal in Nieuw-Zeeland. We begonnen en eindigden met een weekje Waiheke. Zie de gelijknamige fotoserie.
Daarna vertrokken we naar Christchurch, de tweede, zojuist toegevoegde serie. We waren er en kleine week in oktober en kwamen er in november terug. Van de schitterende botanische tuin komt binnenkort een aparte serie. Dat geldt ook voor een bezoek aan de Art Gallery daar.
De foto van de maand laat een bouwvallige muur zien tussen Ternaard en Wierum. De foto werd genomen toen Aat en ik van Holwerd naar Wierum liepen, deel van het Kustpad. Daar is ook al een fotoserie van.
En je vindt in de afdeling Tijdens de Wandeling nam ik twee stukjes over deze, uiteraard tweedaagse, wandeling.
Via de rubriek Och Heden houd ik de stand van de dag bij, al zet ik mezelf een beetje op rantsoen: liever niet meer dan een stukje per dag.
In Poësis nadert zijn tweehonderdste editie zie ik. Het deze week geplaatste 197 had net zo goed een Tijdens de Wandeling kunnen wezen. Dat geldt niet voor die van de weken daarvoor. In 194 en vooral 195 (beide over Menno Wigman) kom ik zelf amper aan het woord. Bij Charlotte van de Broeck (196) iets meer. In Poësis van komende week draait uit op een kort, zeer bekend gedicht van Faverey.
Nieuws januari 2020
Al het goede.
De komende tijd komt er regelmatig een fotoserie van Nieuw-Zeeland op de site. De eerste is klaar. In oktober en november waren we daar. We begonnen en eindigden ons verblijf bij Pieter en Martine. Ze wonen sinds kort op Waiheke. Je ziet een deel van hun huis op de eerst foto uit de serie. Het gaat in dit geval om het bovenste gedeelte. De bouwvallig ogende loods op de voorgrond vormt een mooi contrast.
De foto van de maand nam ik ook op Waiheke. Het gaat om een tui.
Via de rubriek Och Heden houd ik de stand van de dag bij.
Aat en ik wandelden in december, maar daarover berichtte ik al in een eerder bericht. We moeten nog een afspraak maken voor de volgende wandeling. Deze eerste week van januari bevat veel aan voornemens gekoppelde afspraakmomenten, valt me op.
In Poësis 189 en 190 cirkel ik om gedichten uit de laatste bundel van Eva Gerlach, Oog. Deze week en de volgende, hoe kan het ook anders, draait het om poëzie van Jules Deelder, dus dat vind je in nummer 191 en 192.
Aat heeft de site overgezet op een andere provider en dat betekent dat het adres is veranderd, maar als het goed is merk je daar niks van. Het kan zijn dat het handig is om bij de zoekmachines de zoekgeschiedenis te wissen. Ik denk niet dat dat nodig is.
De site was in december een werkdag uit de lucht. Dat leverde een paar verontruste reacties op. Dat deed me plezier.
Moedig voorwaarts!
Nieuws december 2019
Oktober en november werden grotendeels in beslag genomen door Nieuw-Zeeland. Dat is te zien aan de foto van de Pancakerocks bij Punakaiki, de foto van de maand. Voorlopig ben ik nog wel bezig met het selecteren en sorteren van de foto’s. Er zullen vast wel een paar series komen. Later.
Via de rubriek Och Heden houd ik de stand van de dag bij.
In Tijdens de wandeling ineens twee stukjes (die zich ook laten lezen als Och Hedens natuurlijk).
Deze keer gaat het om een tweedaagse wandeling van Aat en mij, van Wijnaldum (daar stopten we in januari 2008, dus twaalf jaar geleden). Een fotoverslag vind je in Kustpad van Wijnaldum naar Hallum.
Het kerstgedicht van 2019 is onderweg, maar ik zet het nog niet op de site. Wel dat van 2018. Vorig jaar werden in het Catharijne Convent relieken tentoongesteld. In een reliekhouder ook een stukje stof dat een deel van de navelband van Jezus zou zijn. Dat leverde het kerstgedicht op in de rubriek gedichten.
In Poësis 188 staat op de site van Leesliter: https://www.leesliter.nl/blog-en-nieuws/1173-in-poesis-188-merode-hattum."/>1173-in-poesis-188-merode-hattum
Nummer 189 ligt klaar en vandaag of morgen schrijf ik nummer 190.
Nieuws oktober 2019
We wandelen wel, Aat en ik, maar weinig en kortere stukjes. Misschien herpakken we ons in december. Wel liepen we in Brabant en daar danken we het stukje Tijdens de Wandeling aan.
De rubriek Och Heden biedt vrijwel iedere dag iets nieuws. In oktober en november gaan de stukjes wel gewoon door, maar omdat Aat ergens in onherbergzame gebieden in Midden-Amerika zit en ik door Nieuw-Zeeland struin zal plaatsing ervan ongetwijfeld problemen opleveren.
Pas vorige week kwam het fotoboek over de fietstocht door Thüringen af die Mente en ik in mei maakten. Daarin ook de foto van de maand, een opname uit de Severuskerk in Erfurt.
Nog steeds komt het er niet van om te gaan wandelen. In plaats daarvan wil ik wel regelmatig een Utrechtse kerk bezoeken om daar wat foto’s te maken. Daaruit en uit eerdere foto’s maak ik dan een serie. We zijn begonnen bij de Dom natuurlijk.
De rubriek Och Heden biedt vrijwel iedere dag iets nieuws.
De foto van de maand werd genomen in een regenbui tussen Versailles en Rambouillet, toen Henk en ik de Veloscenie reden.
Nieuws juli 2019
Het Kustpad schiet er bij in momenteel. We hadden net als in 2007 de Afsluitdijk kunnen belopen, maar dat doen we niet. Wel kun je daar de foto’s van terugvinden op de site.
In mei fietsten Mente en ik de Städtekette, een fietstocht door het land van Bach, Luther, Goethe en Schiller. De foto’s vormen het levende bewijs.
In Och Heden schreef ik iedere dag iets n.a.v. die tocht. De stukjes zijn chronologisch gerangschikt en beslaan de periode van 15 tot en met 27 mei.
Een week later namen Henk en ik onze fiets mee de trein in om van Parijs naar de Mont Saint Michel te fietsen, de Véloscénie. Dat leverde een fotoserie op waarin zowel plaatjes van Henk als van mij zijn opgenomen.
En daar heb ik het dan weer over in Och Heden, in dit geval kun je terecht bij 4 tot en met 14 juni. Henk maakte trouwens elke dag een tekening.
De foto van de maand werd genomen bij de Mont Saint Michel.
Nieuws mei 2019
Van het Kustpad liepen we deze keer het laatste Hollandse stuk, van Anna Paulowna naar Hippolytushoef. Een mooie wandeling in een mooie tijd van het jaar, zie de foto’s.
Ook de muggen hadden het naar hun zin. Lees erover in ‘Het weer en de muggen.’
Kamer 23 had op 14 april geen stoelen meer vrij. Een mooie ontmoeting met Ester Naomi Perquin en Bibi Dumon Tak en muziek van Marianne van Houten.
Een volgende editie is in de maak, maar er doen zich een paar praktische bezwaren voor. De auteurs willen wel, Koos, Annette en ik ook, maar de omstandigheden zijn een tikkeltje weersbarstig.
De foto van de maand werd genomen bij Anna Paulowna.
En op deze site mijn bijna dagelijkse stukje ‘Och Heden.’
Nieuws april 2019
Tot nog toe lukt het om iedere dag een stukje te schrijven in de rubriek ‘Och heden.’
Van het Kustpad liepen we deze keer maar kleine stukje. Van de bushalte Vlotbrug bij ’t Zand naar het station in Anna Paulowna was het volgens mijn gps 13 kilometer. Zie de fotoserie.
Niet alleen de natuur loopt uit ook stoepkrijttekeningen doen dat. Tijdens de wandeling.’
Kamer 23 heeft nog steeds een paar stoelen vrij op 14 april. Dan komen Ester Naomi Perquin en Bibi Dumon Tak, muziek wordt verzorgd door Marianne van Houten. Een must.
Ik ga proberen om dagelijks een stukje te schrijven. Mijn In Poësis blijft gewoon verschijnen op www.leesliter.nl en daarnaast schrijf ik ook wel voor het kerkblad of voor iets anders en het mag geen halszaak wezen als het een dag niet lukt. Maar voor het overige komen ze gewoon op deze site. Dat doet Aat. Nu lukt het me niet altijd om iets onmiddellijk naar hem te mailen en hij zit ongetwijfeld niet te wachten op deze dagelijkse verplichting. Kijken maar hoe het gaat.
Het was februari, maar het leek een lome septemberdag, toen we op 26 februari langs het strand liepen. Het Kustpad voerde ons van Petten naar het Noord-Hollandse ’t Zand en daarmee hebben de Noordzee definitief achter ons gelaten. Je vindt er een fotoserie van.
Een wat bemoeizuchtige man bood stof voor een stukje over de wandeling.
Kamer 23 was even anders en succesvol. Intussen verzamel ik boeken om me heen om op 14 april met twee literaire dames in gesprek te gaan.
De foto van de maand werd bij Callantsoog genomen.
Nieuws februari 2019
Het Kustpad liet bijna twee maanden op zich wachten, ook al omdat Aat enkele weken warmere delen van de oceaan bezeilde, maar op 18 januari liepen we over gedeeltelijk bevroren hagel van Bergen naar Petten. Je vindt er een fotoserie van.
De wandeling leverde een stukje op over ducttape.
Voor de rubriek In Poësis van www.leesliter.nl. schreef ik onlangs mijn 140ste stukje.
Kamer 23 anders nodigde uit voor een lezing van Mathijs Meinderts, over Caravaggio en zijn Utrechts navolgers. Binnen een dag was de lezing volgeboekt. Mathijs wilde er nog wel eentje verzorgen: ook vol.
De foto van de maand werd dichtbij huis genomen.
Nieuws december 2018
Op het moment dat ik dit schrijf, ligt er een nieuw kerstgedicht te drogen. Dat kerstgedicht gaat dit jaar gepaard met nogal wat overlijdensberichten. In 2010 had ik het kerstgedicht voor dat jaar al veel eerder klaar, in ieder geval een maand. Dat weet ik nog omdat ik het, in natte staat, voorlas voor mijn zussen en hun echtgenoten. Dat was omdat ik daarin onze oude moeder als Hannah liet optreden. Ik las het voor op de verjaardag van mijn vader, aan de keukentafel. Mijn oudste zus die naast me zat, gaf me een zoen. Zij zou kort daarna overlijden. Ruim een jaar later overleed de echtgenoot van de andere zus en intussen is ook onze moeder al weer een paar jaar dood. Vanavond komt een deel van het gezin van ooit weer bij elkaar. Daarom moet ik denken aan het gedicht van 2010 en daarom ook kies voor geen ‘Hannah in de tempel’ als gedicht van de maand.
Maar ik kocht ook een nieuwe camera en die probeerde ik ook uit op de Utrechtse Vrouwenkop (ca 1500). Je vindt het in het Catharijne Convent. Een mooi plaatje voor de maand naar Kerst, al is het nog maar de vraag of we hier te maken hebben met de Heilige Maagd.
Het Kustpad beliepen Aat en ik van Egmond via een verdwaalmoment naar Bergen Binnen. De foto’s vind je elders op de site: de laatste met mijn oude camera. De fotoserie.
De stukjes In Poësis stonden nogal in het teken van Hans Hagen, Abdelkader Benali, Wim Hofman en Marieke Lucas Rijneveld. In het kader van Mystieke vrouwen, een muzikale week in het Utrechtse, mocht ik bij de uitvoering van Pergolesi’s Stabat Mater een korte inleiding houden over het componist en de tekst van het gedicht.
Het onvolprezen literaire tijdschrift Liter 92 gaat maandag naar de drukker. Dan kan hij voor Kerst op de mat liggen. Het is mijn afscheid als hoofdredacteur. Na tien jaar geef ik het stokje door aan Liesbeth Eugelink.
In Kamer 23 ontvingen we eind oktober Wim Hofman en Marieke Lucas Rijneveld. Die ontmoeting gonst nog na. In het portfolio van Liter 92 vind je werk van Wim Hofman. Ik schreef de inleiding. In november waren we blij met Hans & Monique Hagen en Abdelkader Benali, gastschrijver van Liter. Hij gaat in december een paar weken met redactieleden van Liter naar Tanger.
Nieuws november 2018
Op 26 september werd Thomas geboren. Op het geboortekaartje kwam een gedicht van zijn opa te staan. Dat gebruik ik als gedicht van de maand. Het moge duidelijk zijn dat er eerst gekeken is naar het ontwerp voor de kaart.
Voor de foto van de maand gaan we terug naar vorig jaar november. Mente en ik waren toen een paar dagen in het Limburgse Epen.
Het Kustpad kreeg zijn vervolg en leverde opnieuw twee stukjes op. Eén daarvan staat op deze site, de andere was ik als een In Poësis: In Poesis
Dat ik in oktober gekwakkeld heb en erg veel met de dood bezig was, moge ook blijken uit de andere stukjes In Poësis die ik die maand schreef. Je vindt ze op www.leesliter.nl
Liter 91 is uit en aan 92 wordt hard gewerkt. Dat wordt mijn laatste als hoofdredacteur. Na tien jaar geef ik het stokje door aan Liesbeth Eugelink.
Maar met Kamer 23 gaan we nog even door. In oktober waren Wim Hofman en Marieke Lucas Rijneveld te gast. Ik zou ze graag nog eens in ons midden hebben. Op 25 november komen Hans & Monique Hagen en Abdelkader Benali. Op het moment dat ik dit schrijf, ziet het ernaar uit dat we al vol zitten.
Nieuws september 2018
Het gedicht van de maand 'De stratenmaker' schreef ik vorig jaar toen ik bij Oud-Zuilen moest afstappen.
De foto van de maand danken we aan een paar dagen Dalfsen.
Van het Kustpad liepen Aat en ik van Haarlem naar Santpoort, een halve cirkel, een prachtige wandeling door de Kennemer duinen.
Die wandeling leverde voor de rubriek Tijdens de wandeling twee stukjes op: Mededogen en Het meisje en het beest.
Henk en ik fietsten langs de kust van Normandië. Een fotoreportage levert het bewijs.
Er liggen nog twee reportages over Portugal. We hadden de kerken al en de flora. Daar komt nu de kust bij. De vierde serie komt later nog wel eens.
Aan Liter 91 wordt intussen hard gewerkt.
Dat geldt ook voor Kamer 23. De schrijvers voor oktober en november hebben toegezegd, de muzikanten ook. Wie? Dat vertellen we later. Maar de data mag je wel weten, telkens op zondagmiddag, 28 oktober en 25 november uit, nu met isbn-nummer, dus bestellen wordt zo wel heel erg makkelijk.
Nieuws juli 2018
Deze keer geen gedicht van de maand.
Maar wel een foto! In juni was dat een doorzichtje in Lissabon, voor juli schuiven we door naar een wijwaterbakje in Alcobaça.
Die foto zie je ook in de serie ‘Portugal: kerk in kleur.’
Een tweede serie ‘Portugal leeft’ is intussen toegevoegd. Over een paar weken volgen er nog twee
Van het Kustpad liepen we in juni van Katwijk naar De Zilk en in juli ging het verder naar Haarlem. Zowel van de ene wandeling als van de andere vind je een fotoverslag.
En stukjes zijn er ook. Het stukje ‘Varens en schrik’ laat zien wat een maand teweeg kan brengen in het leven van de varens van de Amsterdamse Waterleiding Duinen.
Mogelijk volgen er nog een of stukjes over deze wandeling. Stof genoeg, nu nog de tijd om ze te schrijven.
Op www.leesliter.nl gaat In Poësis gestaag door. Liter geeft ook prachtig vormgegeven literaire kaarten uit. Ik ben van plan om die regelmatig te gebruiken voor een In Poësis. Die van Radna Fabius ligt al klaar.
Liter 90 is uit, nu met isbn-nummer, dus bestellen wordt zo wel heel erg makkelijk.
Isbn 9789460050473. Met Liter op vakantie. Heerlijk.
Nieuws mei 2018
Het gedicht van de maand. In terra is het vijfde gedicht uit de reeks In terra. Eerdere gedichten uit die reeks vind je ook op de site: https://lenborgdorff.nl/ged_ander.htm
En al weer als foto van de maand een duinfoto, nu genomen tussen Wassenaar en Katwijk.
Dat komt natuurlijk door het Kustpad. In april sloegen we over, vanwege griep en vakantie, maar gelukkig sloeg de wandeling weer toe op 2 mei. Zie de fotoreeks: Van Scheveningen naar Katwijk.
Op www.leesliter.nl gaat In Poësis gestaag door. Ik hoop in mei onder andere te schrijven aan de hand van Pessoa.
Liter 89 is nog steeds uit. Nummer 90 wordt onder handen genomen door Steven van der Gaauw.
Nieuws april 2018
Het gedicht van de maand, Solleveld, maakt deel uit van een reeks losse gedichten In de duinen. Work in progress, zogezegd.
Daarom ook maar als foto van de maand een duinlandschap, een paar kilometer ten noorden van Solleveld.
Het Kustpad. Aat en ik liepen in maart van Ockenburg naar Scheveningen. Zie de foto’s.
Het is de bedoeling dat we deze week weer wat verder lopen, al wijken we even van het officiële Kustpad af. We lopen van het Kurhaus naar Wassenaar.
En Liter 89 is uit. We maken kennis met de nieuwe gastschrijver Abdelkader Benali, lezen over Hester Knibbe; Els Meeuse en ik interviewden Maarten van der Graaff en er staat drie stukjes uit In Poesis in.
Op zondag 22 april, weer om 15.00 uur, is daar Kamer 23, een initiatief van Annette Fienieg, Koos Meinderts en mij. Die middag zijn Ellen Deckwitz en Edward van de Vendel onze gasten.
Nieuws maart 2018
De foto van de maand, Christus in stukken, nam ik in oktober 2010 op de antiekmarkt in Tongeren.
Ik schreef daar indertijd ook een gedicht bij met die titel. Een aangepaste versie daarvan is nu even gedicht van de maand. Even, want op 1 april komen er een andere foto en een ander gedicht.
Het kustpad. Aat en ik liepen van Ockenburg naar Scheveningen. Zie de foto’s.
Daar hoort het stukje Vuurtorens bij.
In de reeks In Poësis, zie www.leesliter.nl, blijf ik hangen bij de bundel Genadeklap van Willem Jan Otten, een erg indrukwekkende bundel.
Op zondag 22 april, weer om 15.00 uur, is daar Kamer 23, een initiatief van Annette Fienieg, Koos Meinderts en mij. Die middag zijn Ellen Deckwitz en Edward van de Vendel onze gasten.
Nieuws februari 2018
De louwmaand is voorbij. We leven nu in de sprokkelmaand en we hebben de wandeling van Hoek van Holland naar Loosduinen al weer achter de rug, Aat en ik. Kijk maar naar de foto’s.
Het bij de wandeling geschreven stukje Luchttekenen maakt duidelijk dat we geboortegrond beliepen. Dat is ook de geboortegrond van mijn grootvader: we liepen langs de plek waar hij geboren werd als waar hij verongelukte.
En over dat laatste gaat het vele jaren geleden geschreven gedicht van de maand Kom dichterbij. Vorige maand een dode oma, nu een dode opa. Ik kan het ook niet helpen.
De bijdragen voor de reeks In Poësis, zie www.leesliter.nl, zijn de laatste weken nogal persoonlijk geworden. De omstandigheden waren er naar.
En dan is daar Kamer 23. De eerste, gratis toegankelijke, maar toch uitverkochte schrijversmiddag in Boeken en Prenten van Annette Fienieg en Koos Meinderts met Annet Schaap en Koos was een succes. De volgende bijeenkomst, met dezelfde gastvrouw en dito heren staat op zondag 22 april, weer om 15.00 uur. Dat is alvast iets om in je agenda te zetten. En wij weten ook welke twee schrijvers er dan te gast zijn, maar dat vertellen we nog even niet.
Nieuws januari 2018
Het nieuwe jaar begon weinig bemoedigend, en dat terwijl er zulke prachtige voorzichten waren. De foto van de maand maakte ik bij Maasdijk. Verval: loodgrijs en roest. Dat past wel bij deze grauwe louwmaand.
Het gedicht van de maand sluit daar mooi bij aan. Het is een jaar of twintig oud en werd geschreven ter gelegenheid van de overbodig geworden verjaardagsdatum van de moeder van mijn onlangs overleden schoonmoeder.
Aat en ik wandelden liepen op 12 januari kwamen op wel zeer bekend terrein. Het Westland, het Staalduinse Bos, de Oranjesluis en de vuurtoren van Hoek van Holland. Zie de fotoserie Van Maassluis naar Hoek van Holland.
In Tijdens de Wandeling een verhaal over bunkers.
Het decembernummer van Liter is prachtig geworden. Nog steeds warm aanbevolen.
De reeks In Poësis wordt rustig vervolgd. Deze week nummer 89 combineer ik een gedicht van Ida Gerhardt met foto’s van mijn schoonmoeder: leesliter.nl in de gaten.
En dan is daar Kamer 23. In winkel/werkruimte Boeken en Prenten van Annette Fienieg en Koos Meinderts ontvangen we op zondagmiddag 28 januari Annet Schaap en Koos, beiden vorig jaar onderscheiden vanwege een voortreffelijk kinderboek.
Nieuws december 2017
De foto van de maand werd gemaakt in Greccio, op de plaats waar Franciscus van Assisi in 1223 besloot om Kerst te vieren in een setting met stal, met dieren. Zo meende hij dichter bij de oorspronkelijke gebeurtenis van Christus’ geboorte te komen. We danken er onze traditie van kerststallen aan.
Het gedicht van de maan gaat over hetzelfde onderwerp.
Aat en ik wandelden op 8 en 9 via Brielle van Hellevoetsluis naar Maassluis. Dat leverde twee fotoseries.
En enkele verhalen voor Tijdens de Wandeling. Het eerste staat intussen op de site. De komende weken komen er nog een paar.
Het decembernummer van Liter komt er weer mooi uit te zien. Er staat een verhaal van me in, een gedicht, een weergave van het gesprek dat Gerda van de Haar en ik hadden met Marcel Möring en Tommy Wieringa. Ook schreef ik een klein stukje bij een portfolio van Bas Kwakman.
Maar er is nog veel meer aan moois te vinden, onder andere het schrijversdagboek van Tommy Wieringa.
Wist je dat het mooiste tijdschrift van Nederland per jaar maar 40 euro kost, een proefabonnement wordt weggegeven voor 30. Zelf heb ik al een abonnement, maar anders zou ik wel weten wat me te doen staat.
De reeks In Poësis wordt rustig vervolgd. Vorige week over Sinterklaas, deze week over peuters op de fiets, volgende week de Kerstezel van Koos Meinderts en Harry Jekkers en daarna? Houd leesliter.nl in de gaten.
Nieuws oktober 2017
De foto van de maand werd gemaakt bij Assisi. Er komt nog een serie.
Aat en ik wandelden op 4 en 5 oktober via Ouddorp van Renesse naar Hellevoetsluis. Van de eerste wandeling vind je de fotoserie Kustpad van Renesse naar Ouddorp. De tweede, dus van Ouddorp naar Hellevoetsluis, staat al klaar en wordt binnenkort geplaatst.
Ik schreef er drie stukjes bij. Sorry Klaas is geplaatst. De twee andere, Waar blijft de tijd en Wat vliegt daar, worden in de loop van de maand geplaatst.
Aan het themanummer van Liter heeft als titel G’d. Een collector’s item, lijkt me: vanwege ons twintigjarig jubileum als aparte katern een cyclus gedichten van de jonge Amerikaan Malachi Black wordt bijgevoegd. Let op: dat wordt een belangrijk dichter. De cyclus heet, in de vertaling van Menno van der Beek, Quarantaine. En dat allemaal subliem vormgegeven door Steven van der Gaauw.
Wist je dat het mooiste tijdschrift van Nederland per jaar maar 40 euro kost, een proefabonnement wordt weggegeven voor 30. Zelf heb ik al een abonnement, maar anders zou ik wel weten wat me te doen staat.
De reeks In Poësis wordt rustig vervolgd. Vorige week over het Zonnelied van Franciscus van Assisi, deze week bezing ik de moerbeiboom in een voortuin dertig meter verderop en volgende week zijn we weer even in Assisi waar ik verrukt raakte over een deursloot. Houd leesliter.nl in de gaten.
Een gedicht van de maand zit er niet in.
Nieuws september 2017
Het gedicht van de maand is een vers versje dat ik schreef in Dalfsen.
De foto van de maand werd gemaakt in de Camarque (zie ook de fotoserie Groene Weg 2)
Sinds de laatste verversing van deze site hebben Aat en ik twee keer twee dagen gewandeld, in juni van Vlissingen naar Vrouwenpolder en in augustus vandaar naar Renesse. Van beide wandelingen vind je een fotoverslag.
De laatste wandeling leverde vier stukjes op voor Tijdens de wandeling: in de loop van september zal er regelmatig eentje verschijnen, eerste Hier wordt iets groots verricht, dan Bramen, daarna Duinroos en ten slotte In de regen.
Voor Liter maakten Gerda van de Haar een uitgebreid verslag van gesprek bij de maaltijd met Tommy Wieringa bij Marcel Möring. Het hoofdgerecht van het gesprek wordt in twee gangen geserveerd: het eerste deel stond in Liter 86 (juni), het tweede deel komt in het decembernummer, Liter 88. Maar enkele kruimels zijn niet in de papieren versie opgenomen, maar werden gereserveerd voor leesliter.nl. Kijk naar verdieping/902-tommy-wieringa-aan-tafel-bij-marcel-moering-deel-1 en verdieping/907-tommy-wiering-marcel-moering-deel-2. Er volgen nog een paar stukken de komende maand.
Aan het bijzondere themanummer van Liter is intussen hard gewerkt. Het is bijna af. Thema is G’d. Bijzonder is dat er vanwege ons twintigjarig jubileum als aparte katern een cyclus gedichten van de jonge Amerikaan Malachi Black wordt bijgevoegd. Let op: dat wordt een belangrijk dichter. De cyclus heet, in de vertaling van Menno van der Beek, Quarantaine.
Wist je dat het mooiste tijdschrift van Nederland per jaar maar 40 euro kost, een proefabonnement wordt weggegeven voor 30. Zelf heb ik al een abonnement, maar anders zou ik wel weten wat me te doen staat.
De reeks In Poësis wordt rustig vervolgd. Volgende week schrijf ik In Poësis 69. Daarin breng ik het zadel van mijn vaders fiets in verband met een oud Middelnederlands lied, je weet wel: Het waren twee koninghs kinderen / Sy hadden malkander soo lief…
Voor het gedicht van de maand grijp ik terug naar de serie die ik vorig jaar maakte bij een schilderij van Gerard Ram, In Terra. De eerste drie gedichten staan elders op de site. Voor deze maand het vierde gedicht: Buik.
Geen wandeling met Aat in april, en evenmin in mei, maar anderhalve Iona met een groep mensen van de Tuindorpkerk. Een bijzondere ervaring. Je vindt een fotoselectie op de site.
De foto van de maand is genomen vanuit een bootje dat ons van Iona naar Staffa bracht, maar wat je ziet is het eiland Mull.
Het nieuwe stukje gaat over de papegaaiduikers van Staffa. Het stond onlangs als column in wandelkrant Te Voet.
Intussen beveel ik het verse stukje In Poësis aan dat ik schreef voor leesliter.nl Thomas
Nieuws april 2017
Het gedicht van de maand is één lange zin over mijn langs de duinen fietsende grootvader. Wat ik hem overigens nooit heb zien doen: hij liep er altijd naast zijn fiets. Opa werd langs de duinen geboren. Hij heeft er zijn leven grotendeels doorgebracht, kreeg er zijn dodelijke ongeluk, werd achter de duinen begraven en intussen is zijn graf spoorloos verdwenen. Die duinen houden me bezig, en deze grootvader ook (de ambiguïteit van dit laatste zinsstuk bevalt me wel).
Met Aat maakte ik een tweedaagse wandeling van Sluis naar iets voorbij Vlissingen. Dat leverde een nieuwe serie foto’s op.
En twee nieuwe stukjes in Tijdens de Wandeling, voor elke dag een: Automatiseren en Kees en Arie.
De foto van de maand komt van landgoed Oostbroek.
Zojuist schreef ik voor www. leesliter.nl de vijftigste In Poësis, een thuiswedstrijd, want hij gaat over de zestigste verjaardag van mijn broer Jos en het daarin figurerende liedje is een bewerking van Koos Meinderts, maar die heeft het Chinese origineel weer gekregen van Jos, en zijn Chinese vrouw en dochter. Het stukje komt in de week van 17 april op de site, denk ik.
Liter 85 is uit. Nu druk bezig met een uitgebreid gesprek te bewerken tussen Tommy Wieringa en Marcel Möring.
Nieuws maart 2017
Op zaterdag 25 februari bezochten Jos en ik de watertoren van Monster en maakten we een wandeling door de duinen.
Dat bracht me op een gedicht dat ik, hoewel nog te vers, toch maar als gedicht van maand wil gebruiken.
Ook schreef ik een stukje over die watertoren. Dat is dan het tweede stukje uit de onlangs gestarte reeks Terug naar Monster. Eén, soms twee keer per maand, wil ik een stukje met een Monsterse herinnering plaatsen.
Van de wandeling rond de watertoren vind je een fotoserie.
De foto van de maand maakte ik naast de deur, tijdens een ommetje door Blauwkapel op 11 februari.
Aat en ik vervolgden het Marskramerpad en liepen op 1 februari via De Horsten van Voorschoten naar Den Haag Centraal. Je vindt een fotoverslag op de site.
Daarover lees je in Tijdens de wandeling een stukje Laat me niet lachen.
Met de wandeling van Den Haag Centraal naar Scheveningen zetten we een punt achter het Marskramerpad.
Het laatste verslag van deze korte route staat op de site als ‘Op een biedermeierige sokkel.’
De rubriek In poësis van www. leesliter.nl gaat vrolijk verder. In nummer 43 naar aanleiding van ‘Deze gedichten, deze gedichten’ van Robert Bringhurst.
Zojuist de drukproef van Liter 85.bekeken. Dat wordt weer een mooi nummer. Het opent met een schrijversdagboek van onze gastschrijver van dit jaar, Tommy Wieringa.
25 maart is er de jaarlijkse Literatuurdag: activiteit
Nieuws januari 2017
Met de reeks In Terra die ik schreef bij een schilderij van Gerard Ram en die bedoeld is voor zijn zus Renate ben ik toch weer een beetje aan het rommelen geweest. Het derde gedicht uit de reeks is gedicht van de maand januari. De twee gedichten die eraan vooraf gaan, staan in aangepaste vorm onder Andere Gedichten
De foto van de maand maakte ik op 2 januari in Leiden.
Aat en ik vervolgden die dag het Marskramerpad, nu van Leiderdorp naar Voorschoten. Je vindt een fotoverslag op de site.
Daarover in Tijdens de wandeling een stukje Geen Eureka te vinden.
Maar in de rubriek In poësis van www. leesliter.nl gaat nummer 36 over het begin van die wandeling, op het hoekje van Leidse Hooigracht. Lees liter.
n december schreef ik ook over White Christmas en over Vrienden, een stukje over de ontluikende vriendschap van een verse driejarige en een bijna-ener. Die bijna driejarig houdt zich ernstig bezig met vriendschap. Vandaar dat daarover half januari een nieuw stukje komt. Dat zal Netwerk heten.
Nieuws december 2016
Als gedicht van de maand een kerstgedicht uit 2003, zoals het ook te vinden is in De bakker, de slager en de herders, de bundel kerstgedichten die ik publiceerde in 2007. Ik heb hier nog exemplaren liggen.
Het kerstgedicht van dit jaar en dat van vorig jaar houd ik nog even vast.
Met de reeks In Terra die ik schreef bij een schilderij van Gerard Ram en die bedoeld is voor zijn zus Renate ben ik toch weer een beetje aan het rommelen. De versie in Andere Gedichten is intussen gewijzigd, maar nog te nat om die al op de site te zetten.
De foto van de maand maakte ik vier jaar geleden bij Maarn. Mooie reclame voor de posterijen.
Begin november liepen Aat en ik het Marskramerpad van Noorden naar Rijnsaterwoude en vorige week liepen we door naar Leiderdorp. Van beide wandelingen staat een fotoverslag op deze site.
Ik schreef er ook twee stukjes bij. Het meest verse loopt uit op een liefdesbetuiging aan Mente. De wandeling van afgelopen vrijdag naar Leiderdorp gaf zoveel aanknopingspunten dat ik er nog een paar stukjes over wil schrijven.
Daarom komt er iedere week weer een ander stukje op de site. In ieder geval twee keer uit Tijdens de wandeling, maar er moet nodig nog een nieuwe serie komen, daarvoor ligt al wat klaar, maar…
Liter 84 komt eraan. We nemen afscheid van Benno Barnard als gastauteur. Van hem nieuwe poëzie, maar ook proza van Marcel Möring en de ook al zo door mij bewonderde Jannie Regnerus. Wat een mooi blad voor bij de kerstboom.
Intussen schrijf ik op Leesliter wekelijks In Poësis. Deze weken zal vooral Buddingh’ eraan geloven. Zelfs drie keer. De eerste van die drie vind je via: leesliter.nl over Buddingh
Let ook eens op de serie Canonieke gedichten, daarin van afgelopen zondag dit adventsgedicht: van Pauliene Kruithof: leesliter.nl gedicht Pauliene Kruithof
Nieuws november 2016
Het gedicht van de maand is het tweede in de reeks die ik schreef bij een schilderij van Gerard Ram en die bedoeld is voor zijn zus Renate. Het eerste gedicht was in oktober gedicht van de maand. Dat staat nu in de rubriek Andere Gedichten.
De foto van de maand maakte ik drie jaar geleden in Nieuw- Zeeland, in Gibbs Farm. Op donderdag 4 november was daarover een uitzending op Nederland 1: Uitzending
De serie foto’s die ik in november 2013 maakte, stond al eerder op de site. Maar nu weer.
Het vervolg van het Marskramerpad moest twee keer uitgesteld worden, maar binnenkort komt er vast weer een nieuwe serie op de site.
Liter 83 is een prachtig nummer geworden, met maar liefst vijf verhalen, waaronder mijn wel zeer persoonlijke De Eland, met die fraaie tekening van Anton Vrede erbij. Liter is altijd weer een aanrader.
De serie In Poesis op de site van Leesliter.nl gaat natuurlijk gewoon door. Deze week valt mijn geliefde ‘in een plas op straat’: Liter Volgende week stoei ik met Benno Barnard en daarna zal toch Every Riven Thing van Christian Wiman er aan moeten geloven.
Nieuws oktober 2016
Het gedicht van de maand is intussen weliswaar meer dan een half jaar oud, maar ik heb er deze week nog aan gewerkt. Het is het eerste van een reeks van negen gedichten bij een schilderij van Gerard. Ze bezegelen een vriendschap van op de kop vijftig jaar. De gedichten zijn overigens opgedragen aan de zus van Gerard. Voor haar is ook het schilderij dat meer dan veertig jaar bij mij gehangen heeft.
De foto van de maand komt uit Wales. Of deze foto echt de naam van foto van de maand verdient? Wat een prachtig land.
In Wales 2016 vind je een selectie van 90 foto’s.
Intussen wandelden Aat en ik verder. Zie Marskramerpad van Breukelen naar Noorden. Het was een mooie dag.
Ik schreef daarover in Tijdens de wandeling over de strepen in de lucht.
Naar aanleiding van onze vorige wandeling een maand geleden schreef ik een stukje over het verschil tussen fietsen en lopen. Ik hield het nog even vast, maar plaats het toch maar.
Ik hield het nog even vast omdat het stukje misschien gebruikt kon worden voor de wandelkrant Te Voet. Daarvoor schrijf ik het komende jaar columns. Het blad kan ieder ogenblik door de bus glijden, maar het nu gebruikte stukje staat al twee maanden op mijn site. Je vindt het in het archief onder de titel Bril. Een volgende keer wil ik de column niet vóór publicatie op de site zetten.
Liter 83 kan ook ieder ogenblik door de bus geschoven worden. Ik ben benieuwd, ook al omdat er een verhaal van mij in staat over De Eland. Daar maakte Anton Vrede een illustratie bij.
De serie In Poesis gaat natuurlijk gewoon door. Momenteel komen er gedichten langs waar vrienden bij betrokken zijn, al is dat toeval. Deze week doe ik iets met Humpty Dumpty dat als Humptie Dumptie te vinden is in Kak! zei de ezel, van Annette Fienieg en Koos Meinderts. Zie: In Poesis.
Volgende week speelt Een ziektegeschiedenis een rol, in 2010 alweer gepupliceerd door Menno van der Beek. Ik wil geen reclame maken voor beide bundels, maar als ik het zou willen, zou ik het graag doen, want ze zijn zo de moeite waard. Moeite? Plezier, zal ik bedoelen.
Op donderdag 6 oktober vertel ik voor een studentenvereniging in Nijmegen iets over Psalmen. David van Dijk en mijn dochter Anne gaan mee voor de muziek.
Christian Wiman komt naar Nederland, ook naar Kampen. Daar wordt onder de titel Liefde heette mij welkom een studiemiddag verzorgd door de uitgever, de theologische universiteit daar en door Liter. Naast Wiman verleent Willem Jan Otten medewerking, en Jeroen Bakker en Piet van Die en Herman Oudhof en ik ook. Studiemiddag.
O ja, ook leuk. Kleinzoon Luuk en ik staan op de voorkant van Boekstart 11. Kijk maar: Ook leuk
Nieuws augustus 2016
De foto van de maand maakte ik onlangs bij Ratzdorf, waar de Neisse verandert in Oder. Ik fietste 500 kilometer van de Pools-Duits-Tsjechische grens naar Ueckermünde, bij Usedom.
Van deze Oder Neisse Radweg vind je ook een fotoserie.
Het gedicht van de maand bedacht ik zojuist op de fiets.
Ik was toen op de terugweg van mijn laatste stukje Fantoom. Na 9800 meter heb ik de school bereikt en is nummer 50 geschreven.
Aat en ik liepen in juni het Marskramerpad, van Terschuur naar Amersfoort. Binnenkort volgt de wandeling naar Hollandse Rading. Dichterbij huis zullen we nooit meer komen.
Voor In Poesis schreef ik onlangs over Wim Brands. In Poesis
Liter 82 over 1916 is uit. Ik verwacht veel nabestellingen, want het is meer dan de moeite waard.
Nieuws juni 2016
Het gedicht van de maand schreef ik een paar maanden geleden op verzoek voor Wilma van der Zeijden. Ze was toen bezig met een schilderij rond het thema Verbinding met de ander. Daar had ze veel zin in, maar op een of andere manier raakte ze steeds meer in gevecht met haar werk. Dat gegeven sprak me wel aan: de ander is leuk zolang die niet te dicht bij komt.
Op zondag 19 juni om 15.00 zullen bovengenoemd thema en de werken die daarvoor zijn gemaakt centraal staan in een vesper in de Tuindorpkerk in Utrecht.
De foto van de maand maakte ik in Florence. Het Uffizi daar is prachtig en indrukwekkend, maar een bezoek aan het Marino Marinimuseum is een verademing. Als ik zou moeten kiezen, koos ik voor beide en als dat niet zou mogen, dan werd het toch Marini.
Aat en ik liepen op 25 mei het Marskramerpad, van Veenhuizerveld naar Terschuur. Omdat we aan de praat raakten liepen we van de route af, maar omdat we wel een gps-apparaatje bij ons hadden, zijn we langs een alternatieve weg weer op de gemarkeere route teruggekomen. Het stukje van deze wandeling gaat over Fluitenkruid, zie Tijdens de wandeling.
En er is natuurlijk een fotoserie over deze wandeling.
De weg naar school vordert. Fantoom 8400 zit er aan te komen.
Voor In Poesis schreef ik op 3 juni een stukje naar regels van Luuk Gruwez: blog-len-wijvenheide
Liter 82 wordt een nummer over 1916. Een zeer boeiend nummer over Dada, Van Ostaijen, WO I en veel poëzie die zich door 1916 liet inspireren.
Ook op leesliter.nl valt deze maand veel te lezen over dit thema, was het maar omdat de redactieleden van Liter hun eigen essayistische bijdragen niet in het tijdschrift zullen terugvinden (‘eigen bedankt’ heet dat). Mark de Haan, Menno van der Beek en ik zien hun 1916-artikelen terug op leesliter. Mark schrijft over het urinoir van Duchamps, Menno over poëzie in loopgraven en ik over Nijhoff die van de wereld niet een metafoor maakt, maar een metonymia.
Nieuws mei 2016
Het gedicht van de maand. Geschreven daags na het overlijden van Wim Brands, na een bezoek aan een boekhandel. Wim Brands had me een gedicht toegezegd voor het juninummer van Liter. Ik heb hem geen herinnering meer kunnen sturen.
De foto van de maand werd gemaakt in Lille. Met het meisje op het bankje hadden we nog even een gesprekje over de uitspraak van een tekst op de kerk achter haar. Het was een bijzonder vriendelijk en goedlachs meisje. Ik nam de foto toen ik begreep dat ze even uit de nis in de kerkmuur achter haar was gestapt. Om uit te rusten misschien, of om even onder de mensen te zijn.
Van Lille vind je een fotoserie.
Maar Aat en ik hebben niet gewandeld. Daarom geen nieuwe serie van het Marskramerpad en ook geen stukje daarover.
De weg naar school vordert. Fantoom 7200 zit er aan te komen.
De serie Buren is afgelopen en heeft plaats gemaakt voor In Poesis. De eerste twee stukjes gaan over Nijhoff: In Poesis
Liter 81 uit. Nu zelfs met 16 pagina’s extra en een nieuw omslag. Liter 81.
Nieuws april 2016
Het gedicht van de maand. 35 jaar geleden overleed mijn vader. Een paar maanden geleden voegde mijn moeder zich bij hem in het graf. Omdat pa deze maand honderd geworden zou zijn, hebben broer Jos en ik het graf wat opgeknapt. Dat bracht een gedicht uit 1985 in herinnering. Overleg heet het. Broer Art noemt de grafsteen van mijn vaders graf de Mercedes onder de stenen. ‘Zo heeft-ie toch zijn Mercedes,’ zegt hij dan. Mijn vader was altijd we gecharmeerd van indrukwekkende auto’s, maar omdat mijn moeder daar juist helemaal niets van moest hebben, beheerste hij zich en bleef hij Vauxhall rijden. Echt spijt had hij van zijn laatste auto, een Citroën GS. Dat vond hij een dingetje van niks. Hij heeft er ook maar twee maanden in gereden.
De foto van de maand werd gemaakt bij Oud-Zuilen. Ik rijd hier één of twee keer in de week.
Van die wandeling vind je ook een nieuwe fotoserie, van Kootwijk naar Veenhuizerveld, en een stukje in Tijdens de wandeling. Edelhert.
We fietsen verder naar school en de serie Fantoom houdt de vorderingen bij. We zijn intussen op de 6400 meter, bij het nieuwe Op Buuren.
Liter 81 is uit. Nu zelfs met 16 pagina’s extra en een nieuw omslag. Liter 81
Woensdag 6 april presenteren Liter en uitgeverij Brandaan in Boekhandel van Rossum te Amsterdam Willem Jan Ottens vertaling van My bright abyss van Christian Wiman.
Lees meer op Willem Jan Ottens vertaling
Nieuws maart 2016
Het gedicht van de maand is Kraaien. Dat schreef ik enkele jaren geleden. Mijn moeder keek altijd met genoegen naar de grote zwerm kraaien die bij het vallen van de avond vanuit de bomen van het kerkhof hun rondes door de lucht trokken. Intussen is ze begraven en is ze de buurvrouw geworden van het huis waar ze in januari 1967 kwam te wonen.
De foto van de maand gaat over een rommelig vertakte boom bij Hoenderloo. Helaas niet scherp genoeg, maar vertakking en het licht spreken met erg aan. Ik maakte de foto tijdens het traject Hoenderloo – Kootwijk van het Marskramerpad, op 29 februari.
Van die wandeling vind je ook een nieuwe fotoserie en een stukje in Tijdens de wandeling. Orde en chaos drongen zich op tijdens de wandeling (overigens ook op de heen- terugreis).
We fietsen verder naar school en de serie Fantoom houdt de vorderingen bij. We zijn intussen op de 5400 meter, in Oud-Zuilen.
De serie Buren gaat nog even door. Ik moet nu echt aan een andere reeks beginnen, maar er de buren blijven inspireren.
Deze maand komt Liter uit. Nu zelfs met 16 pagina’s extra en een nieuw omslag, uiteraard van de onvolprezen hand van Steven van der Gaauw.
Op de donderdagavond van 10 maart verzorg ik een avond rond Martinus Nijhoff. Welkom in Huis in de Wijk (Tuindorpkerk). Website Tuindorpkerk
Op zaterdag 19 maart verzorgt het CLO zijn jaarlijkse Literatuurdag. Dit jaar in Veenendaal. Gastsprekers zijn Désanne van Brederode en Stevo Akkerman. Samen met Peter van Dijk (uitgeverij Brandaan en van de Jezusglossy) en criticus en schrijver Hans Werkman voeren zij een forumdiscussie die ik namens Liter zal leiden. Ook wordt dan de CLO Juryprijs uitgereikt. Lees meer op: Christelijk Literair Overleg
Een week daarna ben ik aanwezig bij de presentatie van de bundel Einde Eiland van Eric Jansen, die, zo schreef hij me, zijn eerste gedichten schreef in 1976, toen ik zijn leraar Nederlands was. Of het een met het ander samenhangt, weet ik niet, maar daar is zo een verhaal van te maken. De Bundel
Nieuws februari 2016
De site is vernieuwd en heeft ook een nieuwe naam: Een zachte berm; ik ben met beide zeer tevreden.
Het gedicht van de maand is ultrakort. Ik schreef het terwijl ik voor een schilderij van Edvard Munch stond in het Stedelijk Museum. Meisjes op de pier heet het. Je vindt het onder andere via Munch_Girls_on_the_pier Ik vond het meer een brug dan een pier waarop de meisje stonden. Daarom heet het gedicht ‘Drie meisje op de brug.’ Overigens is de fraaie tentoonstelling intussen afgelopen.
De foto van de maand maakte ik drie dagen na de begrafenis van mijn moeder. Elke nakomeling zette een roos voor haar in de vaas. De regen deed de rest.
We fietsen verder naar school en de serie Fantoom houdt de vorderingen bij. Op 1 februari ben ik op de 4600 meter, het 23ste stukje alweer.
Niet op deze site maar wel op In Liter vind je het bijna honderdste stukje Buren. Nummer 100 ligt al klaar.
De wandeling. We liepen op 4 januari van Deventer naar Klarenbeek. Een fotoverslag vind je via het menu. Maar de wandeling van Klarenbeek naar Hoenderloo komt eraan. De schoenen staan al bij de deur.
Intussen liepen we ook van Klarenbeek naar Hoenderloo. Zie de nieuwe fotoserie en het stukje over het kabouterbos in Tijdens de Wandeling. Binnenkort een tweede stukje bij de wandeling, over voetstappen in beton.
Naar aanleiding van een wandeltocht schreef ik de afgelopen tijd steeds stukjes in de rubriek Stukje. Dat moet nu maar eens afgelopen zijn. Vanaf nu vind je ze onder de rubriek Tijdens de wandeling.
De rubriek Stukje zal teksten bevatten die wat minder makkelijk onder één thema te vatten zijn.
Nieuws januari 2016
December betekende waken en verwachten. Op 31 december werd mijn moeder begraven; een dag na de geboorte van ons derde kleinkind. Op oudejaarsdag legde ik mijn hand op het ene voorhoofd en een paar uur later op het andere. Op nieuwjaarsdag schreef ik het gedicht van de maand.
De serie Fantoom opent dit jaar met de 3800 meter. We fietsen verder naar school.
De briefwisseling tussen tussen Stevo Akkerman (schrijver en journalist bij Trouw) en mij is afgerond. Hier vind je de complete reeks: www.leesliter.nl
Liter haalde een subsidie binnen van 20.000 euro. Dat is begrijpelijk en terecht. Maar lezers zijn interessanter dan geld. Vraag een proefnummer aan.
Nieuws december 2015
Ook dit gedicht van de maand werd geschreven voor Liter is gestart. Het werd geschreven in Domburg.
Maar er komt nog een ander kerstgedicht. Het ligt al klaar, maar het mag pas na 12 december op de site. Er zit nog een derde aan te komen ook. Jawel.
Ik heb trouwens nog exemplaren(bundels) van de bakker, de slager en de herders.
Uit Domburg komt ook de foto van de maand.
Andere foto´s uit Domburg vind je terug in de serie De Zee Zien.
Die titel is gejat van het nieuwe jeugdboek van Koos Meinderts, een boek dat ik je van harte aanbeveel.
Op het boek De Zee Zien van Koos Meinderts kom ik nog een keertje terug in een column Bij de Buren. Dat is dan niet voor het eerst. Kijk maar: dromen-over-het-westland-len-borgdorff Dat is dus al meer dan een jaar geleden, zie ik tot mijn schrik. Ik was zo bang teveel over het boek te schrijven dat ik er vrijwel niets over heb gezegd!
De serie Fantoom gaat gewoon door. Aat zet de stukje nog steeds op maandag op de site. Meestal zijn de echte en de digitale inkt dan nog nat. Afgelopen maandag voor het eerst ook maar een statief meegenomen, want het wordt kouder en vooral donkerder onderweg.
De briefwisseling tussen tussen Stevo Akkerman (schrijver en journalist bij Trouw) en mij is afgerond. Op www.leesliter.nl komen de twee keer zes brieven nog een keer als complete serie.
Ik herhaal: Liter heeft niet te klagen over aandacht voor de site en de Facebookpagina, maar persoonlijk heb ik toch het meest met het blad. Ik zou het daarom veel meer abonnees gunnen. Nee, ik zou meer mensen een abonnement op Liter gunnen. Teveel mensen doen zich te kort.
Op het front van Psalmen voor Nu is er ook nieuws: er is een gebonden tekstuitgave van de psalmen, met als titel: Adem om voor u te zingen. Het boek ziet er prachtig uit. Voor meer informatie:
boekencentrum
Een mooie cadeautip. Er is ook een goedkope uitgave. Ook een aangename cadeautip.
Op 2 november wandelden Aat en ik van Holten naar Lettele, een mooi wandeling door de mist van Allerzielen. Zie de foto’s en het Stukje over mist.
Intussen hebben we ook de volgende etappe gelopen, van Lettele naar Deventer. Ook daarvan vind je een fotoverslag. Het stukje van deze wandeling, Tapijt, gaat over de bladeren op de bospaden.
Nieuws november 2015
Het gedicht van de maand is het eerste van een serie die Liter is gestart. We willen rond bijzondere dagen een gedicht publiceren dat daarvoor geschreven is door een dichter uit de gelederen van Liter.
Ik ben zelf erg tevreden met dit resultaat.
De foto van de maand werd genomen op een regenachtige dag in september, iets ten zuiden van Munkfors in het Zweedse Värmland.
Diezelfde foto is ook onderdeel van een nieuwe fotoserie over Värmland.
De serie Fantoom wordt wekelijks aangevuld, meestal op maandag, direct nadat de stukjes geschreven zijn. Er komen veel reacties op.
Intussen gaat de serie Buren op www.leesliter.nl gewoon door. Er zijn intussen ruim tachtig stukjes verschenen. Benieuwd waar dat eindigt.
Op www.leesliter.nl vind je ook een briefwisseling tussen Stevo Akkeman (schrijver en journalist bij Trouw) en mij. Centraal staat de vraag hoe literatuur en geloof elkaar verdragen, zo ze dat al doen. De briewisseling wordt deze maand afgerond.
Liter heeft niet te klagen over aandacht voor de site en de Facebookpagina, maar persoonlijk heb ik toch het meest met het blad. Ik zou het daarom veel meer abonnees gunnen. Nee, ik zou meer mensen een abonnement op Liter gunnen. Teveel mensen doen zich te kort.
Op het front van Psalmen voor Nu is er ook nieuws: er komt een gebonden tekstuitgave van de psalmen, met als titel: Adem om voor u te zingen. Voor meer informatie: Boekencentrum.nl. Een mooie cadeautip.
En zojuist ontving ik exemplaren van Volg de sterren, een bundel met verhalen, gedichten en gebeden rond Kerst, aldus de ondertitel. Er staan twee gedichten van mij in. Nee, nog niet eerder gepubliceerd, maar wel door mezelf gebruikt als kerstgroet en om voor te lezen. Te verkrijgen via de webwinkel van PKN.
De afgelopen maanden hebben Aat en ik niet gewandeld: eerst zat ik in Zweden en op de dag van mijn terugkeer vertrok hij naar Canada. De komende maand gaan we weer verder met het Marskramerpad.
Nieuws september 2015
Het gedicht van de maand las ik dit jaar voor bij de einddiploma-uitreiking voor vwo 6 op het Niftarlake College.
Het is weer een gelegenheidsgedicht. Ik hoop ooit weer eens in een dichtbui te komen, want met gedichten is het de laatste paar jaar droevig gesteld.
Ik zou de homepagefoto vervangen door een prent die ik kreeg bij mijn afscheid, maar ik kan de digitale versie nergens meer vinden. Dan niet.
De foto van de maand. Augustus was een maand van heel veel buiten en heel veel vergezichten en in september lijkt het net zo te worden. Maar ik kies toch voor een schamel vaasje bloemen in koorvenster in een kerkje bij Wiston. 30 kilometer ten noordoosten van Brighton.
Op de site een fotoverslag van de fietstocht van Henk Rozeboom en mij van Harwich naar Portsmouth de afgelopen maand.
Ook liepen Aat en ik van het Marskramerpad het deel tussen Rijssen en Holten. Daarvan een fotoverslag.
Maar ook een Stukje over het Marskramerpad: G-Zuna.
Fantoom. Ik ben van plan om het komende jaar wekelijks een stukje te schrijven over de weg naar school zoals ik die de afgelopen vijftien heb gefietst. De eerste stukjes heeft Aat intussen op de site gezet. Iedere week sta ik een keer op alsof ik naar school ga en telkens stop ik tweehonderd meter verder dan de vorige keer om over en / of op die plaats iets te schrijven.
Ik was van plan om deze serie in de plaats te laten komen van de reeks Buren die je vindt op www.leesliter.nl. Maar die laat ik toch nog even langer doorlopen.
Op www.leesliter.nl vind je trouwens ook een briefwisseling die Stevo Akkeman (schrijver en journalist bij Trouw) en ik zijn gestuurd over de vraag hoe literatuur en geloof elkaar verdragen, zo ze dat al doen. Intussen is een vijftal brieven gepubliceerd.
Nieuws juli 2015
Het gedicht van de maand is van juni 2000. Vijftien jaar geleden las ik het bij mijn afscheid van College Blaucapel, nu bij mijn afscheid van het Niftarlake College.
Binnenkort wordt de homepagefoto vervangen door een prent die ik kreeg van de sectie Nederlands van het Niftarlake.
De foto van de maand laat de bloemen zien van de twee kleinkinderen bij mijn vertrek van het Niftarlake.
In juni liepen Aat en ik weer een deel van het Marskramerpad. Op de site vind je een fotoverslag van het traject van Borne naar Enter.
Ik schreef er ook een stukje over: De rug van Aat.
Nog steeds schrijf ik wekelijks over Buren via www.leesliter.nl Ik vermoed dat maandag het stukje Le grand départ op de site komt.
Nieuws mei 2015
Het gedicht van de maand is een ouwetje, begin jaren negentig, denk ik, toen ik slapeloze nachten op een bankje in de tuin doorbracht.
Mente en ik bezochten vorige week Zutphen, Ellecom en Posbank. In Ellecom maakte ik de foto van de maand.
Nieuwe fotoseries van het Marskramerpad. Een sombere dag in maart voor wandeling 2 en een vrolijke wandeling op 4 mei, Marskramerpad 3
Bij de wandeling van 4 mei hoort ook een tekstje met twee foto’s. Zie stukje.
De wekelijkse column Buren gaat door. Zie www.leesliter.nl. Op 1 mei bijvoorbeeld: Column Buren
Liter heeft dit jaar Les Murray als eregast. Het maartnummer bood verrassende bijdragen en het juninummer is veelbelovend. Uiteraard het nodige rond Les Murray, maar ook veel werk rond het Midden Oosten, zoals een interview van Arie Kok en Janneke van der Veer met David Grossman.
Nieuws februari 2015
Het gedicht van de maand is Gezicht op Delft. Weer een weerbarstig gedicht dat al maanden op de plank ligt. Er moet nog aan geschaafd worden, maar dit is het voor nu.
Als plaatje daarbij een fragment van Vermeers schilderij. Ik schreef er al eens over voor Liter en vorige maand zijn Mente en ik er weer langs gelopen. Vooral dit stukje van het schilderij houdt me bezig.
Ook de foto van deze maand is onderdeel van de serie Marskramerpad 1.
Op zondag 18 januari gingen Koos Meinderts, Cees Grimbergen en ik met elkaar in gesprek over Dood op afroep. Een volle zaal (maar dat was niet zo moeilijk), een goed gesprek en een aandachtig publiek.
Dat gold ook voor de Avond van de Poëzie op het Niftarlake, mijn laatste.
De wekelijkse column Buren viert binnenkort zijn eerte verjaardag. Die van vorige week vind je hier: Column Buren
Het CLO organiseert i.s.m Liter en NBG haar Literatuurdag op 7 maart. Het onderwerp is Psalmen: stem en tegenstem. Het persbericht van Liter is in de maak. Dat van het CLO vind je op: Persbericht
Nieuws januari 2015
Een gelukkig nieuwjaar.
Vandaag viert Liter zijn zeventiende verjaardag. Nog vele jaren.
Het gedicht van de maand schreef ik op oudejaarsavond tussen bezoek en oliebollen door, maar ik had Adrie van Es in gedachten.
Maandag 29 december liepen Aat en ik de eerste etappe van het Marskramerpad. Dat leverde de foto van de maand op.
Die foto van de maand is onderdeel van de serie Marskramerpad 1. Ook nieuw op de site.
Diezelfde wandeling bracht me op een Stukje over lijden dat men vreest.
Op zondag 18 januari gaan Koos Meinderts en ik olv Cees Grimbergen met elkaar in gesprek over Dood op afroep. Koos publiceerde in 2014 zijn jongerenroman Lang zal ze leven. Daarin weet de zestienjarige Eva de oude Ida te sparen voor een spoorwegongeluk, maar later blijkt dat de zaak toch iets ingewikkelder ligt. Zie … voor de uitnodiging.
Na verschijning van het boek schreef ik hoofdpersoon Eva een brief die aanleiding en uitgangspunt is voor ons gesprek. Je vindt de brief hier: Brief aan Eva
Intussen blijf ik wekelijks een column over Buren schrijven. Nummer 43 vind je op: Nummer 43
Van het Trekvogelpad is een selectie op de site geplaatst.